Ingredienser
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olja
2 tsk havssalt
4 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
Vitlökssmör
75 g smör (helst riktigt)
2-3 vitlöksklyftor
persilja
Smula jästen i en bunke. Slå över vattnet och låt jästen lösas upp. Tillsätt olja och salt. Börja sedan blanda ner mjölet. Måtten är ungefärliga - tillsätt mjöl tills degen känns relativt smidig. Låt jäsa under duk ca 40min.
Gör ditt vitlökssmör. Låt smöret bli rumstempererat, pressa ner vitlöksklyftorna och blanda i persiljan. Smöret ska vara mjukt men ej smält.
Ta upp degen och arbeta den något, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela den sedan i två delar. Rulla till två längder på ca 30cm. Platta sedan till dem något så att du kan lägga fyllning i mitten. Efter du kletat på fyllningen så nyp ihop brödet så att fyllningen hålls inne. Vrid brödet några varv. Låt sedan jäsa under bakduk ca 30 min.
Grädda i ugnen ca 25-30 min på 200 grader!

eyyy blogga då! /ylva.blo.gg
SvaraRadera