måndag 11 augusti 2014

Recept: Tortano

 Idag har jag inte haft några direkta planer för förmiddagen, så jag passade på att testa ett nytt bröd-recept! Det fick bli ett italienskt sådant, Tortano, som är en fylld brödkrans. På detta vis gjorde jag:

Ingredienser

15-20 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk sirap
2 msk olivolja
1 msk havssalt
2 ½ dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl

+ valfri fyllning. Jag valde 200 g mozzarella, 4 msk röd pesto och basilika.

Smula jästen i en bunke och slå på vattnet, låt lösas upp. Blanda sedan i olja, sirap och salt. Tillsätt sedan mjölet allteftersom. Mjölmåtten är ungefärliga - ta mer eller mindre beroende på hur kladdig din deg känns. Den ska bli ganska smidig. Låt sedan jäsa 30 min.

Ta upp degen och tryck ut den till en rektangel. Fick veta att detta ska göras för hand och inte med hjälp av kavel då all luft försvinner ur degen då. Degen ska vara ca 1 cm tjock. Lägg sedan ut din fyllning längs halva långsidan. Rulla sedan ihop brödet med och börja då med den sida där du lagt fyllningen. Ta sedan lite vatten på ytterkanten och nyp ihop brödet. Lägg brödet på en plåt och forma det till en krans. Tryck ihop ändarna. Låt jäsa ca 30 min till.

Grädda sedan ca 20-25 min på 200 grader!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar