onsdag 15 januari 2014

Recept: Bondbröd med en twist





Ingredienser

25g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
13 dl vetemjöl
4 klyftor vitlök
2 msk persilja

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet och häll det över jästen när det är rumsvarmt. Rör om tills jästen har smält och blandat sig med vattnet. Tillsätt olja och salt och blanda mer. Pressa i vitlöken och persilja. Häll sedan ner 9 dl vetemjöl, blanda väl (smeten kommer vara rätt kladdig). Sätt en bakduk över och låt jäsa ca 1 timme.

När degen har jäst (se första bilden), ta upp den igen och arbeta på ett mjölat bord/plåt. Arbeta in resten av mjölet (4 dl) tills degen är rätt så smidig. Dela degen i två  delar och sätt dem på plåten. Täck över med en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

När degen jäst klart (se skillnaden mellan bild nummer två och tre) sätt in plåten i ugnen på 200 grader och grädda 20-30min. Bröden ska ha en gyllenbrun färg. ÄT.

Det var över ett år sedan jag bakade bröd sist och är himlans nöjd med hur de blev! Enda besvikelsen är att de inte smakade så mycket vitlök eller persilja som jag ville, trots att jag hade rätt mycket i. Men brödet smakade himla gott ändå!

2 kommentarer:

  1. du är så duktig och huslig!! jag tycker jag är duktig när jag orkar koka nudlar haha /julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha puss!! En stor del av det beror på att jag är så fattig nu = göra själv är mycket billigare haha.

      Radera