måndag 7 april 2014

Recept: Vegetarisk påskbuffé - del 1 (kall mat)



Jag brukar se påsken som lite av en minivariant av julen, och därför ser också påskbordet ut lite så. Tänkte dela med mig av recept på goda saker som brukar finnas på vår påskbuffé! Låt oss börja med den kalla maten:


"Vegetarisk sill" aka Inlagd aubergine

Samtliga "sillar" är veganska pga min syster är vegan så tycker att det är enklare plus märker ingen skillnad. Men vill ni använda vanlig grädde/youghurt/majonnäs osv så går det lika bra! Låt gärna stå i kylskåpet ett par timmar innan servering så smakar det mer.

Variant 1: Senapssill (vegansk)

1 aubergine
1 saltgurka **
5 msk av valfri senap
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl valfri olja (brukar ta raps)
½-1 dl havregrädde
dill
salt
peppar

** kan uteslutas om du inte gillar

Koka upp vatten som du saltar mycket.
Skala auberginen och skiva den till lagom stora bitar. Lägg i vattnet och låt koka 5-10min beroende på hur mjuk du vill ha den, ju mjukare desto "sladdrigare". När den är färdikokt så slå av vattnet och låt svalna något.

Hacka saltgurkan och blanda samtliga ingredienser från listan till en röra och häll sedan i auberginen.

Variant 2: Citron och dill-sill

1 aubergine
1 citron
ca 1 dl socker
1 dl vatten
dill
salt

Följ instruktionerna för tillagning av aubergine från föregående recept.

Pressa citronsaften i en burka och häll i vatten. Ta så mycket socker du vill- det är bara att röra ner och blanda om samt smaka av. Tillsätt sedan salt, dill och din kokta aubergine. Klart!

Variant 3: Skärgårdssill (något dyrare)

1 aubergine
1 burk sojayoughurt
4 msk äggfri majonnäs
2 msk senap
1 burk svart tångcaviar (röd går också bra, tycker bara att svart är godast)
1 vitlöksklyfta
ca ½ dl skivad purjolök
½ citron (juicen)
½ fryst hackad dill
salt

Följ instruktionerna för tillagning av aubergine från föregående recept.
Blanda samtliga av dessa ingredienser och tillsätt din kokta aubergine. Klart!

Variant 4: Äpple och purjolök-sill

1 aubergine
1-2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
½ hackat äpple
½ dl hackad purjolök
salt
peppar

Följ instruktionerna för tillagning av aubergine från föregående recept.
Blanda samtliga av dessa ingredienser och tillsätt din kokta aubergine. Klart!

 Ägghalvor med tångcaviar

Behöver knappast skriva recept på detta. Koka så många ägg du vill, dela dem på mitten, klicka ut lite tångcaviar på varje och garnera med en kvist dill. Ät!

Om du inte äter ägg så brukar min syster köpa tofu i mataffären som hon steker upp, låter svalna och serverar på samma sätt! 

Hummus 

1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
(1 msk tahini)
2 tsk sambal oelek
citronsaft
vitpeppar
persilja
salt

Mixa samtliga ingredienser och smaka av! Ät sedan på bröd, så gott.

Vegetarisk sillsallad

3 kokta potatisar
6 kokta rödbetor**
3 saltgurkor
½ dl spad från rödbetorna
2 dl creme fraiche
vitpeppar
salt

** att koka rödbetor kan ta rätt lång tid, och det varierar såklart beroende på storlek. En annan grej är att skala rödbetorna efter att du kokat dem - då faller skalet praktiskt taget av.

Hacka rödbetor, potatis och saltgurkor. Gör en röra av övriga ingredienser, blanda ihop och smaka av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar