tisdag 18 mars 2014

Recept: Kalljästa frallor

Det här med att kalljäsa kan ju vara det bästa som jag snubblat på! Igår/idag bakade jag cirka det enklaste brödet jag bakat och det blev så himla gott med krispig yta och mjukt och luftigt inuti. Såhär gjorde jag:

Kalljästa frallor
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 4 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Slå på ljummet vatten och rör tills jästen har lösts upp. Häll sedan på oljan och blanda. Häll sedan i salt, socker och mjöl. Jag använde ca 8 dl mjöl sammanlagt, men känn efter om det behövs mer eller mindre. Smeten var något kletig när jag rullade bollarna.

Dela degen till så många frallor du vill ha (8-12 beroende på hur stora du vill ha dem, jag gjorde 8 st). Rulla sedan till bollar, doppa i mjöl och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i kylen över natten.

Morgonen efter sätter du ugnen på 175 grader och gräddar frallorna ca 10-15 min. Et voilá, nybakat bröd till frukost!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar