måndag 17 mars 2014

Recept: Fransk löksoppa

Löksoppa är nog cirka det enklaste och billigaste man kan laga, plus att man kan variera det som man vill. Exempelvis har vi en rödvinsslatt i kylen så den åker i. Detta är min variant:

Fransk löksoppa

ca 25 g smör/margarin
6 st gula lökar
2 dl rött vin **
ca 1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljonger
1 lagerblad
timjan
svartpeppar
(ev salt)

** Rött vin kan då uteslutas helt eller ersättas med exempelvis vitt vin

Hacka lökarna som du vill! De flesta recept säger att löken ska skäras i tunna skivor, men det glömmer jag alltid så det brukar bli vanlig hackad lök. Stek den sedan i smöret/margarinet tills den blir mjuk och genomskinlig. Smula sedan över grönsaksbuljong samt häll i kryddorna. Häll efter det på rödvinet och vattnet. Låt koka ca 30 minuter under lock på svag värme. ÄT!

Grejen med löksoppa är ju att det inte är matigaste maträtten! Många kör med bröd med någon smält, stark ost på till serveringen, men that's not my thing. Men bröd är alltid en fin grej! Som att göra ett brytbröd med lite göttigt i, t ex fetaost. Eller bara en macka med valfritt pålägg. Puss!

 Stekt lök och smulad grönsaksbuljong.

 På med rött vin och övriga kryddor.

På med vatten och låt koka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar