måndag 10 februari 2014

Recept: Stekt ris

Det här med stekt ris är ju ungefär världens bästa grej, framförallt för en sån som jag som typ aldrig använder mig av mått när jag kokar ris/pasta. Får alltid för mycket eller för lite. För de där tillfällena som man kokat för mycket ris är detta en perfekt left-over-grej:

Stekt ris

Kokt ris
1 gul lök eller ½ purjolök
1-2 vitlöksklyftor
Valfria grönsaker (färska som frysta), exempel:
paprika, ärtor, brocolli, bambuskott, zucchini, vattenkastanjer, morötter
1 ägg *
soja**
vatten
lime/citron
kryddor: basilika, ingefära, cayennepeppar, salt

* ägg kan uteslutas, mest att Kaar brukar använda det så har vant mig
** har du en salt soja (ex kikkoman) så var försiktig och spä gärna ut den med vatten.

Stek upp löken, vitlöken, kryddorna samt grönsaker. Har du grönsaker som tar väldigt olika lång tid att tillaga (t ex morötter som tar lång tid och zucchini som går snabbt) kan du antingen förkoka den ena grönsaken eller bara steka den lite längre och tillsätta övriga efter en stund. Tillsätt soja och lite vatten och stek tills grönsakerna känns mjuka. Tillsätt riset och blanda om. Vill du använda ägg så knäcker du i det nu och rör om så att det fördelar sig jämt och blir tillagat. Pressa över citron/lime och ät!!

Tillägg: har du tofu, quornbitar, sojastrimlor eller annat i frysen kan du med fördel blanda i det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar