torsdag 23 januari 2014

Recept: Vetebröd/Semlebullar






Ingredienser
75 g smör/margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma

1 ägg till pensling

Smält smöret/margarinet i en kastrull. Blanda i mjölken och låt bli rumstempererat (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av degvätskan. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resten av degvätskan, salt, socker, kardemumma samt det mesta av mjölet. Blanda och knåda tills det är en relativt smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Ta sedan upp degen på ett mjölat bord och arbeta lite. Dela upp brödet i små bullar, det blev ca 13 stycken för mig (haha). Lägg sedan bullarna på ett bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30min. (De jäser nästan till dubbel storlek)

Sätt ugnen på 200-225 grader. Pensla sedan bullarna med ägg och grädda i ugnen ca 10 minuter. Ät med grädde, mandelmassa och lite florsocker på locket! GOTT.



* Bild nummer ett är efter första jäsningen
* Bild nummer två är under andra jäsningen
* Bild nummer tre är de klara! Knögliga och lite fula, men så kan det bli efter ett första försök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar