torsdag 23 januari 2014

Recept: Brytbröd






Att laga detta brytbröd är väldigt likt hur en bakar kanelbullar vilket gör det himla enkelt! Det kräver dock att du ska vara hemma ett tag, då jäsningen tar en stund.

Ingredienser

25 g färsk jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6- 6,5 dl vetemjöl

"Fyllning"
0,5 dl olivolja
kryddor of your choice
salt

Dessutom behöver du en vanlig springform!

Värm vattnet till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke, slå över vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta tills det är en deg, om än något kladdig. Låt jäsa 1,5 timmar.

Fäst ett bakplåtspapper i springformen, det vill säga, lossa på överdelen, lägg bakplåtspappret på botten och sätt fast överdelen igen.

Blanda din fyllning! Jag använde mig av en vitlökspulver samt kryddblandning med timjan, oregano, kummin med mera. Nästa gång tänker jag testa persilja och färsk vitlök! Tror i princip att du kan använda vad som helst. Varför inte slänga i lite fetaost om du har hemma också?

Häll ut degen på en mjölad bänk. Arbeta den en stund och kavla sedan ut den så den blir cirka 30 x 40cm. Bred på din fyllning och rulla sedan ihop brödet som du gör med en vanlig kanelbulle-deg. Dela den sedan i så många delar du vill. Jag gjorde bara 8 stycken, men varför inte göra 10 eller 12? Placera dem bredvid varandra i kakformen.

Låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Strö lite flingsalt över bröden om du har! Grädda ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Bryt av och ät! Gottgott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar