torsdag 23 oktober 2014

Recept: Bagels

 Här ser ni mina stackars Bagels, inte så vackra, men de smakade desto bättre! Jag har länge velat testa på att göra egna Bagels då de är så himlans goda. Dock har jag dratt mig för det då jag har hört att det ska vara krångligt - något som jag delvis håller med om. Det är inte svårt eller komplicerat, det är bara en anings aning mer jobb än med vanligt bröd. Ni får se vad jag menar helt enkelt!

Ingredienser 12 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
valfria frön, jag tog sesamfrön

2 liter vatten
2 msk socker

Smula jästen i en bunke, slå över vattnet och rör tills den löst upp sig. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Jag valde att ersätta en del av mjölet med rågsikt, men det är helt valfritt. När du knådat degen lite, låt jäsa under bakduk ca 1h.

Ta sedan upp degen och arbeta lite till. Dela sedan degen i 12 delar och forma små bollar. Tryck fingret igenom bollen och snurra den runt fingret några varv så att hålet blir större. Hålen behöver vara relativt stora då bröden ska jäsa igen. Gör detta med samtliga bollar och placera på en bakplåtsbeklädd plåt. Låt jäsa 20min.

Sätt ugnen på ca 200 grader. Koka upp 2 liter vatten med 2 msk socker i. Lägg sedan ca 3 bagels i det kokande vattnet - låt koka ca 3min. Vänd på dem efter halva tiden. Upprepa detta med samtliga bagels. Placera sedan tillbaka dem på plåten, strö över dina frön och sätt in plåten i ugnen ca 15-20min. Ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar