tisdag 1 juli 2014

Recept: vegetarisk "fiskgratäng"

 

Håller på att testa lite nya recept och idag snubblade jag på något knäppt: en vegetarisk variant av fiskgratäng, något som jag faktiskt inte gillade som en kräsen köttätare. Det finns blandade känslor hos många kring det här med att göra vegetarisk mat som är varianter av kötträtter, men jag tycker att all mat är kul så länge det är gott! Sen kan det vara läskigt om det är för likt, men det brukar inte vara ett problem. Hur som helst, här kommer ett riktigt gott recept som både min Kaar och jag tyckte mycket om:

Ingredienser
ca 300 g quornbitar (låt tinas)
5 dl grädde*
1,5 grönsaksbuljongstärningar½ purjolök
ca 1 tsk citronsaft
1 msk dill
½ dl gräslök
vitpeppar
1 burk tångcaviar
1,5 msk vetemjöl

Potatismos:
6-7 potatisar
margarin
mjölk
salt
vitpeppar

* jag använde vispgrädde men fungerar även med exempelvis matlagningsgrädde eller havregrädde.

Börjar med att skala och dela potatisarna för att sedan sätta dem i en kastrull. Låt koka ca 15-20min, tills de är mjuka.

Häll 4,5 dl vispgrädde i en kastrull och lägg i grönsaksbuljongerna och låt värmas upp. Rör om tills buljongerna lösts upp sig. Tillsätt skivad purjolök, dill, gräslök, vitpeppar och citronsaft och blanda. Rör sedan ner vetemjölet i vispgrädden som blev över (0,5dl). Blanda i detta i såsen och höj värmen. Rör tills såsen tjocknat. Smaka av och är den bra - ta av från plattan och tillsätt 1 burk tångcaviar.

Mosa dina potatisar och blanda i margarin, mjölk och kryddor. Smaka av.

Häll quornbitarna i mitten av en ugnsform. Klicka ut moset i kanterna runtom bitarna. Häll över såsen och grädda i ugnen på 200 grader ca 15-20min, gratängen ska få lite färg. Puss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar