onsdag 2 april 2014

Recept: Råglimpa

De hade slut på grahamsmjöl i affären så fick bli till att testa rågsikt istället! Såhär gjorde jag mitt bröd:

Råglimpa
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,25 dl olja
0,25 dl sirap**
7-8 dl mjöl (hälften vete, hälften rågsikt)
salt

**rågsikt behöver sirap/socker för att bli bra

Smula jästen i en bunke. Slå över rumstempererat vatten och blanda tills jästen löst upp sig. Blanda i olja och sirap. Blanda sedan i så mycket mjöl du tycker behövs. Jag använde ca 7,5dl. Knåda degen tills den känns relativt smidig. Låt sedan jäsa under bakduk 40min.

Knåda degen igen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Jag valde sedan att sätta mitt bröd i en avlång ungsform då den blir hög istället för bred då. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min.

Grädda på 200 grader, ca 20-25 min i ugnen! ÄT!!!

Ps glömde fota, så blev bara bild på brödet efter andra jäsningen just innan den skulle in i ugnen plus efter den blivit gräddad Ds







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar