tisdag 18 februari 2014

Recept: Havregrynsbröd






Tänkte att jag skulle baka något lite mer mättande och nyttigare frukostbröd, men eftersom vi för tillfället enbart har vanligt vitt mjöl så det kändes lite svårt. Dock sprang jag på ett recept som innehåller både havregryn och krossat linfrö vilket är lite bättre än enbart vetemjöl - så testade på detta! Här är min variant:

Havregrynsbröd

1 påse torrjäst
5 dl vatten
5 dl havregryn
2 dl krossat linfrö
8 dl vetemjöl
lite salt

Blanda jästen med vatten som är något varmare än rumstemperatur (ca 45 grader). Tillsätt sedan havregryn, salt och linfrö. Låt dra ca 10 minuter. Blanda sedan ner mjölet och knåda ca 10 minuter (eller kör degen i en matberedare). Jag upplevde att degen var ganska jobbig att knåda då den var rätt kompakt, så ni är beredda på detta. Låt sedan jäsa ca 1 timma.

Rulla brödet till så stora eller små bröd ni vill ha. Låt jäsa på plåten ytterligare 45 minuter. Grädda sedan ca 20 minuter på 200 grader. ÄT!!

Och återigen people, att baka bröd är inte jobbigt, det är bara att du ska vara hemma så att det får jäsa. En variant med detta bröd är att låta det jäsa under natten i kylen och grädda det på morgonen istället. Puss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar