måndag 27 januari 2014

Recept: Kanelbullar




Det finns otaliga recept på kanelbullar och de flesta har ju ett recept som de alltid använder, själv brukar jag använda min mormors exempelvis. Men nu var det så att jag bara hade 25 g jäst kvar (brukar ju vara 50g) så kollade upp ett recept med detta in mind och det blev himlans bra! Det är ju i princip bara att göra en halv sats, men upplever ofta att många recept inte går att halvera, att de av någon anledning blir sämre. Här är receptet i alla fall!

Ingredienser

25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör/margarin
1 krm salt
1 dl socker
8 dl vetemjöl

2 tsk kanel
socker
50 g smör/margarin
1 ägg
Pärlsocker/strössel

Smula ner jästen i en burke. Smält margarin och tillsätt mjölk så att blandningen blir rumstempererad. Häll blandningen i jästen och rör om tills den smält. Till sätt sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen relativt smidig. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Rör ihop kanel, socker och margarin. Tips är att smälta margarinet något så blir det lättare.
Ta sedan upp degen och arbeta den. Dela upp den i två delar. Kavla ut degen så att den blir tillräckligt tunn. Kleta på din röra och rulla sedan ihop degen. Dela till så många bullar du vill ha och placera på en plåt med bakplåtspapper på. Gör samma med resterande deg. Låt jäsa ca 25 min till.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker/strössel. Grädda ca 10 minuter tills de ser fina ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar