Som med alla andra recept så följer jag inte något Risotto-recept till punkt och pricka! Inte gör jag heller exakt allt från grunden, som buljongen exempelvis. Men här kommer i alla fall ett ungefärligt recept till den Risotton jag brukar laga:
Risotto 4 port
3 dl arborioris
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 dl vitt vin
1-2 grönsaksbuljoner *
valfria grönsaker, exempelvis; champinjoner, ärtor, sparris, morot, brocolli, pumpa
25-30 g smör (och då menar jag riktigt smör, inte margarin)
salt
* du kan koka egen buljong också, ännu godare.
- Börja med att hälla upp vatten och vin i en kastrull som du låter koka upp
- Lägg i grönsaksbuljongen
- Sänk till lägsta värmen och ha på lock
- Hacka den gula löken och vitlöken
- Stek upp den gula löken i en stekpanna tills den blir mjuk
- Lägg i vitlök och ris i stekpannan
- Stek riset 4-5 min på hög värme, rör mycket
- Sätt i 1dl av buljongen i stekpannan med riset (sänk ej värmen, fräser och spottar lite först, men så ska det göra)
- Låt vattnet koka bort (rör hela tiden så att det inte bränner fast)
- Sätt i ännu 1 dl vatten och låt koka bort
- Upprepa tills riset är mjukt och kladdigt (brukar ta 20-25min)
- Stek upp/koka dina grönsaker
- Sänk värmen på riset och blanda i smöret
- Rör ner grönsakerna i riset
- Gillar du ost så kan du riva över någon sådan som du gillar (egentligen ska det vara parmesan)
Klart! cyaaaaaaaaa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar