tisdag 11 juni 2013

Vegetariska biffar

Quorn- och sojaprodukter tycker jag är supergoda och bra att ha när man inte riktigt orkar, eller om man till exempel vill grilla. Men ibland känns det bra att göra lite mer riktig mat och inte använda halvfabrikat jämt, så här kommer lite olika recept på typer av "biffar" som man kan laga! Allting underlättas såklart om man har en stavmixer eller matberedare, MEN jag lagade kikärtsbiffar i Estland med potatispress och det gick superbra det med.

Biffar -enkelt recept 
1 burk kikärtor/bönor/ärtor??
1 ägg
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
ca 4 msk vetemjöl (kan också ta hälften havregryn)
lite vätska typ vatten/mjölk
kryddor

Grejen med biffar är att man måste känna efter lite själv. Smeten ska vara lite kladdig, men inte rinnig! Så fyll på med vätska och mjöl efter behov. När jag är lat river jag bara allt i matberedaren och kör tills det ser bra ut. Vill man vara lite duktigare kan man löken gyllenbrun innan, det ska ge bättre smak. Sedan är det bara att klicka i dem i stekpannan och platta ut dem. Stek i olja/smör på medelhög värme tills de fått en fin yta!

När det gäller kryddor beror det helt och hållet på vad man är sugen på. Personligen är jag inte jätteförtjust i bön- eller kikärtssmakerna, så då gillar jag att krydda med sådant som tar över, gärna indiskt; spiskummin, koriander, paprikapulver och ingefära. Till det kan man ha ris och kanske en sås om man har lust. En kryddig tomatsås passar bra till tycker jag! Annars fungerar alltid grillkrydda och caynnepeppar och salt, då kan man ha typ klyftpotatis och tzatsiki till. Vill man äta biffarna som burgare rekommenderar jag grillkrydda och svartpeppar!


Rödbetsbiffar (FAVORIT)
1 gul lök
5-6 rödbetor
3 kokta potatisar
2 ägg
2 msk kapris
1 msk dijonsenap
vitpeppar

Dessa biffar kräver lite mer tid. De är verkligen inte svåra, men det är några moment. Mycket värda besväret dock! Koka rödbetor samt potatis (man får helt enkelt känna efter när de är mjuka, kolla efter ca 10-15min). Hacka lök och stek, gärna i riktigt smör. Riv rödbetorna grovt. Mosa potatis och blanda med rödbetor, ägg, hackad kapris och senap. Blanda och krydda med vitpeppar och salt. Klicka i stekpannan och stek i olja/smör tills de fått en yta.

Detta recept äter vi på påsk och jul och det är verkligen superdupergott. Speciellt med potatis till! Många har svårt för kapris, men lovar att det passar perfekt i detta recept. Det ger lite mer syrlighet.

 Sojabiffar
ca 1-dl torkade sojabönor
1 ägg
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 msk vetemjöl
lite vätska
valfria kryddor

Dessa biffarna är de mest tidskrävande, men de passar till typ allt och har en väldigt bra konsistens. Som synes är det samma regler som gäller som för det första receptet, skillnaden ligger i att man använder torkade sojabönor. Dessa måste blötläggas kvällen innan/på morgonen då de ska ligga i blöt ca 10timmar. Sedan ska de kokas i 1,5 - 2h. Detta låter väldigt jobbigt, men om man tänker på det är så är det verkligen ingen ansträngning, det enda som gäller är att du ska vara hemma hela dagen!
När de kokat är det bara att följa receptet ovan.

Häromdagen gjorde jag goda biffar och då använde jag följande kryddor: grillkrydda, cayenne, färsk basilika, timjan och salt!


Hoppas det är till någon hjälp! cyaaaaaa

1 kommentar:

  1. taaaaaack!!! smaskade i mig grillkorv idag från göfabtian med lite rostad lök från öb (endast 6:-!!! priset e skillnaden!!!)

    SvaraRadera