söndag 9 juni 2013

Fyra enkla vegetariska recept

Jag tänkte börja lägga upp lite recept (till ylva, men även om någon annan skulle vara intresserad) som jag nämnde innan, och då startar vi med ett par superlätta lat-recept! Grejen är ju att jag verkligen inte är någon kock hoho, hittar på själv och höftar och följer inte direkt regler som man kanske borde följa. Men här kommer några lite mer "riktiga" i alla fall dvs med lite måttangivelser haha.

Linssoppa (min bästa höst-soppa)
1,5dl röda linser
1 gul lök
1 buljongtärning (grönsak)
7 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 rivna morötter
koriander
citronsaft
curry
paprikapulver

Stek gul lök tillsammans med samtliga kryddor. Häll sedan på vatten, krossade tomater och grönsaksbuljong, låt koka upp. Skölj linserna och häll i dem. Riv (brukar jag göra) eller skär morötter som du vill ha dem. Sätt i dem samtidigt med linserna. Låt koka ca 10 min - klart!

Pastagratäng
Tomatsås
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljong
oregano
basilika
persilja
lite kanel

Stek lök, vitlök + kryddor. När den är mjuk och brun-isch, lägg i tomaterna och buljong. Koka i 5-10 min.
Koka pasta i ca 5-6 min (inte helt klar dvs). Ta en ugnsfast form, häll i pasta, häll på tomatsås och riv ost över. In ugnen tills osten smält, 10-15 min. Ibland slänger jag i quornfärs eller feferoni eller något annat kul också! Man kan även ersätta pastan med skivad squash, blir mycket gott, fast inte lika mättande.

Thai-gryta
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 morot
 ½ brocolli
½ påse quornbitar*
(eller andra grönsaker som kan vara kul, typ bambuskott, böngroddar, vattenkastanjer m.m.)
1 burk kokosmjölk
currypasta*
curry
sambal oelek

Stek upp lök, vitlök, kryddor (inkl currypasta) och quornbitar. När löken är "gyllenbrun" sätt i övriga grönsaker som du skivat på valfritt sätt. Stek ett par minuter och tillsätt sedan kokosmjölken! Låt koka tills grönsaker är mjuka.

* currypasta är valfritt, men ger godare smak! Likaså quornbitar (plus att de ger protein, om än lite).

Snabb-pizza
Sconesdeg
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100g margarin
3 dl mjölk

Jag brukar bara mixa allt i en matberedare, men går absolut att göra enkelt för hand också! Denna mängd ger ca fyra pizzor (2 får plats på en plåt), så räcker ofta med en halv sats om man lagar till sig själv.
Först ska mjölet och bakpulvret i, sedan ska smöret mosas i och sedan övriga ingredienser. Efter den är klar kletar man ut den på plåten och slänger på vad man nu vill ha. Vi kan ta en av mina favoriter som exempel:

Tomatsås: krossade tomater, tomatpuré, oregano, basilika
Quornfärs kryddad med cayenne och oregano
Feferoni
Paprika
Tomat
Champinjoner
Ost

In i ugnen ca 10-15 min, klar!

2 kommentarer:

  1. fy vad gött! precis vad jag behöver, äter pasta här varenda dag verkligen i brist på alternativ! /julia

    SvaraRadera
  2. vad gött att det är till någon hjälp :))))

    SvaraRadera