Jag gillar ju att laga cupcakes himla mycket och det är verkligen inte svårt. Därför tänkte jag dela med mig av mitt grundrecept och ge lite tips på olika smaker som är riktigt goda. Sen tycker jag att det bästa är att experimentera själv och hitta vad man gillar på så sätt, men man måste ju börja någonstans!
Muffins - grundrecept ca 20 st
100 g margarin
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
-Sätt ugnen på 200 grader.
-Smält smöret och låt det svalna
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke. Men inte för mycket, har lärt mig av mor att man hellre ska vispa för lite än för mycket då kakan riskerar att bli mer kompakt om man förstör äggen.
- Rör ner smält smör och mjölk
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör ner det i bunken
- Blanda ordentligt
- Grädda i mitten av ugnen 9-11 minuter
Övrigt: jag brukar alltid ta lite extra bakpulver, kanske ½ tsk.
Frosting - grundrecept
60 g mjukt smör (låt stå framme ett tag innan du ska laga den)
100 g philadelphiaost
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
Använd elvisp för bästa resultat. Vispa ihop smör och ost, rör nedan ser övriga ingredienser.
Övrigt: jag ändrar ganska mycket på måtten här. Tar kanske 80 g philadelphiaost och florsockret rör jag i allt eftersom då jag ser hur konsistensen är. Florsockret gör ju den fastare. Man kan också ersätta philadelphia med Marshmallowfluff som finns i bakhyllan i mataffärer. Det gör frostingen lite kladdigare och kletigare. Mycket gott! Smakar vanilj.
Mina favoritsmaker
Choklad, rom och kokos
- Ersätt 1 dl av mjölken med Romessens (finns i bakhyllorna i alla mataffärer).
- Ersätt nästan 1 dl av mjölet med kakao. Hacka gärna i lite mörk choklad om du har.
- När det gäller frostingen lägger jag bara till kokos i ingredienslistan. Varva kokos och florsocker tills du är nöjd med konstistensen. Jag brukar använda ½-1 hel påse kokosflingor.
Kardemumma, vanilj och hallon
- Lägg till 1-2 tsk kardemumma i muffinssmeten
- Ha gärna i vaniljstång också, eller bara extra vaniljsocker
- Mixa frysta (tinade då) eller färska hallon och blanda i frostingen. Det kommer behövas lite extra florsocker om du använder frysta då de är väldigt blöta. Håller på att fundera hur jag ska lösa det bekymret utan att det blir för sött vilket det lätt blir.
Citron
- Använd skalet av ½-1 riven citron och rör i muffinssmeten
- Använd skalet av ½ citron i frostingen. Ersätt mjölken med citronsaft och öka gärna på lite. Smaka av!
Choklad och kaffe
- Ersätt 1 dl av mjölken i muffinssmeten med svalt kaffe
- Ersätt nästan 1 dl av mjölet med kakao
- Ersätt lite av florsockret i frostingen med kakao
- Ersätt mjölken i frostingen med stark svalt kaffe
Choklad och jordnötssmör
- Ersätt nästan 1 dl av mjölet med kakao
- Klicka i en sked jordnötssmör i alla muffins innan du sätter in dem i ugnen
- Ersätt lite av philadelphian med jordnötssmör i frostingen
Äpple och kanel + kokosfrosting
- Hacka små äpplebitar som du häller i muffinssmeten
- Ha i 1-2 tsk kanel i smeten
- Använd gärna kokosfrostingen jag skrev om innan
När det gäller frosting kan man nästan göra vad för smak som helst; blåbär, jordgubb, nutella, lime med mera. Det är bara att utgå från recepten ovan och experimentera! De flesta frostingar mår bra av att få stå i kylen 1 timma. Och glöm inte att låta muffinsen svalna innan du sätter på frosting! cyaaa
Gott!!!!! / Sofia
SvaraRadera