För några månader sedan bjöd Susanna mig på ett helt fantastiskt vegant långkok! Hade aldrig ens tänkt att man kunde göra vegetariska/vegana långkok eftersom jag associerar detta med kött så mycket. Men såklart kan man det!! Hon var snäll nog att länka receptet till mig, och ikväll bestämde jag mig för att testa! Dock blev det såklart en egen variant, exempelvis gjorde jag hälften så mycket som receptet sade eftersom jag inte har någon stor gryta. Men här kommer min variant! Och bli inte rädda, många ingredienser betyder inte mycket arbete.
Långkok
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 burk krossade/delade tomater
2-3 dl rött vin
1 msk soya
1-2 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha den)
Valfria grönsaker (jag tog 2 morötter och lite blomkål)
2 burkar valfria bönor/kikärtor (hade kidneybönor och kikärtor)
Kryddor:
1 msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk timjan
½ msk oregano
½ dl persilja (använde fryst)
salt
peppar
Hacka lök, vitlök och chili och stek i en gryta av teflon eller gjutjärn tills de är mjuka. Häll sedan i samtliga kryddor och rör om. Tillsätt sedan krossade tomater, soya, rött vin och ev. vatten. Låt koka ca 30 - 40 min under lock.
Skär sedan dina grönsaker i lagom stora bitar. Lägg i dem och låt koka ca 15 min eller tills de är mjuka. Tillsätt sedan dina bönor/kikärtor och låt koka ytterligare 5-10 min. Häll över persiljan och servera med sallad, gräddfil och bröd! (Eller ris eller potatis om du så vill) GOTT

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar